Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella, født den 7. april 1968, er en av Norges mange låtskrivere og musikere. Han både synger og spiller gitar. Bjella er bosatt i Øvre Ål.

Debuten som soloartist kom i 2009 med vise / country-albumet «Heidersmenn». Kjartan Kristiansen stod bak som produsent, og musikerne Geir Sundstøl og Lars Håvard Haugen deltok under innspillingen. Albumet gjorde at Bjella innkasserte to nominasjoner til Spellemannsprisen i 2009 i klassene viser og tekstforfatter.

I 2011 kom oppfølgeren «Vonde Visu» og med denne vant han Spellemannsprisen 2011 i klassen for viser. Bjella har også mottatt flere priser, som Prøysenprisen i 2011, Bendiksenprisen i 2012. I 2014 fikk han Edvard-prisen i klassen tekst til musikk. Da han ga ut albumet «Gode Liv» i 2016 fikk han hele tre nominasjoner til årets Spellemannspris. Dette var i klassene viser, årets album og tekstforfatter.

I tillegg til å være soloartist er Bjella også både vokalist, låtskriver og gitarspiller i bandet Tolv Volt. Disse har utgitt albumene «Auraspray» i 1999 og «Kalas» i 2003.

Utgivelser

  • Heidersmenn (Oh Yeah!, 2009)
  • Vonde visu (Oh Yeah!, 2011)
  • Heim for å døy (Oh Yeah!, 2013)
  • Gode liv (Heime med hund, 2016)
  • Kamerat mot kamerat (Oh Yeah!, 2008)
  • Romantikken gjer meg sjuk (Oh Yeah!, 2011)
  • Idiotisk einvegslove (Oh Yeah!, 2013)

Albumet «Gode Liv» fra 2016 består av hele 11 nye låter. Det ble spilt inn på Otterøya som ligger utenfor Namsos, og åstedet var fjøset til bassisten Eirik Øien. Bjella har som vanlig skrevet all tekst og musikk, men under innspillingen hadde han med seg Geir Sundstøl, Kjetil Møster, Kenneth Kapstad, Erik Sollid, Martin Langli, Marita Igelkjøn og Bård Ingebrigtsen. Utgivelsen foregår på Bjellas selskap, men han får hjelp til distribusjonen av Sony Music Norway. Ønsker du å lære noen av tekstene hans, finner du flere av disse på hans egen nettside.

I sine tekster setter Stein Torleif Bjella ord på mange skjebner fra distriktene våre. Sangene hans handler om den norske bygdesjela, og dette har ført til lovord over hele landet. Sangene hans handler nemlig om vanlige folk, som alle har sitt å stri med og som i tillegg prøver å finne sin plass i verden. Det handler om kjærlighet, store og små kriser, oppturer og nedturer, kort sagt alt vi mennesker opplever i løpet av et liv.

Teaterstykke av sangene til Bjella

Ønsker du å se og høre ham live, deltar han på mange festivaler rundt i hele Norge. På Det norske teateret har de satt opp et stykke som heter «Kan nokon gripe inn». Her er persongalleriet og fortellingene hentet fra albumene til Bjella. Det er Lasse Kolsrud som står for regien, og han har hentet frem historier fra sangene og skapt dem om til et teaterstykke om den norske bygdesjela. Her møter vi et bredt spekter av mennesker som strever med sitt, og som alle møtes på en togstasjon i en bygd som verden muligens har fart forbi. Kjersti Dalseide er en av flere syngende skuespillere på scenen, andre som skal være med er Hallvard Holmen, Hildegun Riise, Hans Rønningen, Joachim Rafaelsen og Pål Christian Eggen.